Gör ditt hem mer hållbart och miljövänligt

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något när det gäller miljö och hållbarhet. Det finns många små förändringar vi alla kan göra i våra hem, vilka bidrar till en friskare planet. Här kommer några tips på saker du själv kan göra utan någon större ansträngning.

Miljövänligt boende

Om du bor i hus är det viktigt att tänka på uppvärmning och eventuell luftkonditionering. Inte bara för miljön, men även för din plånbok. Det kan innebära stora investeringskostnader att anpassa ett hus för att bli mer miljövänligt, till exempel att installera solpaneler, men på lång sikt spar du pengar på det. Dessutom ökar det din bostads värde. Att ta Samblas privatlån för att installera i miljövänlig el kan alltså löna sig i långa loppet.

Värme och ljus

På vintern är det lagom med en temperatur på 21 grader, och om du har luftkonditionering under varma sommardagar kan du hålla den på runt 24 grader. Vattnet i din varmvattenberedare bör hålla någonstans runt 38 grader. Varje grad du ökar eller minskar innebär en skillnad.

Glöm inte att använda det naturliga ljuset. Det kan du göra genom att måla väggarna i en färg som antingen absorberar eller reflekterar ljus, beroende på vilken effekt du är ute efter. Du kan vädra när det behövs istället för att använda luftkonditioneringen, eller använda dig av persienner eller markiser.

Kök och hushåll

De största, och kanske enklaste åtgärderna som alla kan göra handlar om saker i köket. Du bör till exempel använda en vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen. Det går inte bara fortare, du spar dessutom energi och pengar. På samma sätt är det bra att använda en tryckkokare istället för att göra långkok på spisen, och det är viktigt att inte öppna ugnsluckan för ofta om du använder ugnen.

Undvik att tina saker i mikrovågsugnen. Försök istället att planera lite i förväg. Om det är lite bråttom kan du lägga påsen med det du vill tina i en skål vatten.

Elektriska apparater

Elektriska apparater drar inte särskilt mycket ström i standby-läge, men de drar ändå ström. Behöver du verkligen ha allt i standby när du är på jobbet eller när du sover? Förmodligen inte. Det är helt enkelt en vanesak att börja stänga av apparaterna istället för att bara sätta dem i standby. De flesta moderna datorer och apparater startar så fort idag att det inte är någon större skillnad att starta från standby jämfört med att starta från att ha varit helt avstängd. Glöm inte att också stänga av ditt wifi när du åker bort några dagar.

Kör bara tvättmaskinen när du har en full maskin. Även om du har en maskin som justerar vattenmängden är det alltid bättre att köra en tvätt än två. Du kan spara energi när du tvättar om du använder låga temperaturer och undviker att köra förtvätt.

Om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader förbrukar du bara hälften så mycket energi. Det går åt hela fyra gånger mer energi att värma upp vattnet under en tvätt än vad det gör att tillverka och transportera tvättmedlet. Välj ett miljövänligt tvättmedel, hoppa över sköljmedlet och låt tvätten lufttorka så ofta du kan.

Små och enkla förändringar kan ge dig ett mer miljövänligt hem. Varför inte börja redan idag!