Generera hållbar el med låg miljöpåverkan genom solceller
Den som vill slå ett slag för miljön och bli mer hållbar kan göra mycket. Att exempelvis återvinna, källsortera, dra ner på onödiga bil- och flygresor eller införa köpstopp på fast-fashion är alla goda sätt att dra ner på sin miljöpåverkan. Oavsett hur mycket man försöker minska sitt koldioxidavtryck så är dock fortfarande elförbrukningen i våra hem något som leder till stora fossila utsläpp.
Man kan visserligen försöka se till att köpa sk ”grön el” från sin elleverantör, men detta kan ofta vara krångligt och dyrt. Dessutom kan man då aldrig vara säker på att just den elen man själv får produceras på hållbart väg. Om man vill vara helt säker på att ens hus drivs på klimatvänlig väg så bör man istället investera i solceller. Solenergi har en låg miljöpåverkan och går att installera direkt på sitt tak eller tomt.
Det finns många olika miljövänliga energikällor – varför solenergi?
Solceller är en av de allra miljövänligaste energikällorna vi har tillgång till – och dessutom det perfekta valet för privatpersoner som vill minska sin klimatpåverkan i vardagen. Det finns visserligen gott om andra miljövänliga energikällor. Dessa inkluderar exempelvis vindkraft, vågkraft eller värmekraft, och även om de är utmärkta komplement till solkraft så kräver de alla en avsevärd grundinvestering och är skrymmande att anlägga. Privatpersoner har på grund av detta svårt att investera i anläggningar som nyttjar andra miljövänliga energikällor.
Solenergi miljöpåverkan
Utöver detta så är det en god gärning för miljön att ha tillgång till ren energi. Vid energiförsörjning med solenergi är miljöpåverkan nära noll. Detta beror på att solceller kräver lite till inget underhåll. I vissa fall kan man behöva rengöra sina solceller från smuts då och då, men de tär inte på miljön. Den enda negativa miljöpåverkan solenergi har är vid tillverkningen av själva panelerna.
Solcellstillverkare runt om i världen arbetar löpande för att denna process ska bli mer klimatsmart och tära mindre på miljön. Produktionen av solcellers miljöpåverkan är dock redan idag oerhört låg sett till de klimatmässiga fördelar ren energi ger. I regel så tar det ungefär två och ett halvt år för en solcell i norra Europa att producera den motsvarande mängd energi som gick åt vid tillverkningen. Om man antar att en solcell ”bara” håller i 25 år betalar denna investering för klimatet av sig tiofaldigt.
Solceller tillverkas vanligtvis från kisel, vilket är ett oerhört vanligt grundämne. Faktum är att kisel är det näst vanligaste ämnet i hela jordskorpan. Därmed behöver man inte heller oroa sig för att materialet som solceller tillverkas av ska ta slut. Man bör snarare oroa sig om att de fossila bränslen, som solenergi ersätter, kommer ta slut – och vilka effekter fossil elproduktion har på vår miljö, luft och klimat.
Ta kontroll över din strömförsörjning
Att vara klimatsmart är långt från den enda goda anledningen för att investera i solceller. Man får dessutom ökad kontroll över din strömförsörjning när du bokstavligt talat producerar din egen el. Det kan kännas befriande att man själv har möjligheten att stå för sin elproduktion om man hamnat i en dispyt med sin elleverantör eller bara vill ha mer kontroll över sin strömförsörjning. En uppsättning solceller är därtill en perfekt kombination om man redan kör elbil. Hur många kan säga att de kör till jobbet på egenproducerat bränsle?
I grund och botten så handlar solceller om huruvida man vill ta vara på solens energi och spara pengar, hjälpa miljön och få ökad kontroll över sin elförsörjning. Den enda nackdelen är att det är en stor grundinvestering för att köpa solceller – men denna får man tillbaka över åren, och mer därtill. Dessutom får man finansiell stöttning från statens etableringsstöd för solcellsanläggning.
Med andra ord så finns det ingen god anledning för att avstå från att investera i solceller redan idag. Sverige är ett utmärkt land för solceller – men ligger fortfarande bakom exempelvis Danmark och Tyskland i utbyggnaden av privata solceller. Se till att vara del av den hållbara solenergi-revolutionen!
En ekonomisk investering som lönar sig över tid
Förutom de klimatmässiga fördelarna är solceller också en smart ekonomisk investering. En genomsnittlig solcellsanläggning kan betala av sig själv inom 10–15 år, beroende på elpriser och installationens storlek. Eftersom solceller har en livslängd på minst 25 år innebär det att du kan njuta av ren och gratis el i många år efter att investeringen gått med vinst. Dessutom är elpriserna i Sverige oförutsägbara och har varit på uppåtgående. Att producera sin egen el skyddar mot dessa prishöjningar och gör hushållets energikostnader mer förutsägbara. Om du producerar mer el än du behöver, kan du även sälja överskottsel tillbaka till elnätet och därmed tjäna pengar på din investering.
En möjlighet för hållbar innovation i Sverige
Sverige har potential att bli en ledande nation inom hållbar energi, och solceller spelar en nyckelroll i denna utveckling. Trots det svala klimatet har Sverige förvånansvärt bra förutsättningar för solenergi, särskilt under vår och sommar när dagarna är långa. Med rätt teknik kan även diffust ljus omvandlas till el, vilket gör solceller effektiva även under molniga dagar. För den som vill ta steget längre kan installation av energilagring, såsom batterier, säkerställa att solenergin kan användas dygnet runt. Detta skapar en möjlighet för svenska hushåll att bli del av ett mer decentraliserat och hållbart energisystem, samtidigt som det driver teknikutvecklingen framåt. Att installera solceller är inte bara en investering i ditt hem – det är en investering i Sveriges hållbara framtid.