Hållbarhet i hemmet – ett par tips

Du vet säkert redan vikten av miljö och hållbarhet och betydelsen det har för framtiden för oss här på denna planet – därför är hållbarhet i hemmet en av sakerna som du kan börja med redan nu.

Det vi menar är saker och ting som du kan göra i ditt eget hem som kommer att leda till bättre hållbarhet.

Hållbarhet i hemmet – några smarta tips

Här nedanför hittar du ett par smarta tips som kommer att hjälpa dig med att få högre hållbarhet i hemmet:

  • Kan du göra det på fot? Gör det då! Ett av de bästa tipsen är att om någonting kan göras på fot eller via cykel så bör du göra det. Kan du åka till affären på cykel eller gå till fots? Gör det då. Kan du promenera eller åtminstone cykla till jobbet? Då bör du också göra det. Ju fler saker som du kan göra utan att behöva använda bilen eller liknande fordon är bra för miljön och hållbarheten för oss alla.
  • Sänk temperaturen inomhus. Nu är det inte alla som tycker om när det är för kallt inne och vissa är mer känsliga än andra. Däremot kan du överväga att sänka temperaturen i din frys och/eller kylskåp med en grad utan att du hamnar nedanför någon rekommenderad gräns förstås. Om du har möjlighet så vore det också bra om du kan sänka inomhustemperaturen en eller två grader förutsatt att du inte är för känslig för temperatursänkningen. Varje ökad temperaturgrad leder till 5 % ökad energiförbrukning.
  • Börja använda LED-lampor överallt. Så tillvida inte du håller på med fotografi och av allra högsta nödvändighet måste använda dig av särskilda ljuskällor så tycker vi att du skall göra ett ryck och investera i LED-lampor till allt i ditt hem. LED-lampor kan bidra till att din elräkning minskar med upp till hela 20 %.
  • Ät mer kyckling och mindre nötkött. Att äta 1 kg nötkött innebär 10x gånger mer koldioxid utsläpp än om du äter motsvarande 1 kg kyckling. Dessutom finns det forskning som kan visa på att för mycket nötkött inte är så bra för oss. Då kan du slå två flugor i en smäll med detta smarta tips för hållbarhet i hemmet.
  • Köp saker och ting på second hand. Bland annat kläder kan du köpa second hand då det går åt enorma mängder vatten bara för att tillverka kläder med bomullsmaterial. Andra saker du kan köpa second hand/begagnat är exempelvis möbler (minska skogsbruket) och köksredskap som exempelvis bestick (minska produkten vid metallfabrikerna).

Ensam är svag – gör så mycket som du kan

Till skillnad från uttrycket, ”ensam är stark” så är det inte smart att bara göra en sak. Men något är alltid mer än ingenting. Samtidigt så får du en kraftfullare effekt av att använda dig av så många av de smarta tipsen ovan som möjligt.

Att börja använda LED-lampor och sänka temperaturen kommer att ha enorma effekter på din ekonomi om du bor i ett hus. Vi rekommenderar att du börjar nyttja så många av dessa ovanstående tips som du bara kan.

Då kommer du att vara på vägen att öka din hållbarhet i hemmet något rejält!