Så blir du mer hållbar i vardagen

Att vara mer hållbar i vardagen har blivit allt viktigare i och med klimatförändringarna och de utmaningar som väntar med dessa. Som tur var så har vi flertalet tips nedanför här som du kan börja använda dig av redan nu och idag för att vara mer hållbar i vardagen.

Vara hållbar i vardagen behöver inte vara svårt

Ibland kan det kännas som om du måste försöka rädda världen på egen hand. Men så behöver det inte nödvändigtvis vara. Här följer ett bra antal tips som du kan börja nyttja redan idag för att skapa bättre hållbarhet i din egen vardag.

Här är tipsen:

  • Använd disk- och tvättmaskinen smartare. Istället för att slänga in bara några strumpor eller kalsonger i taget så bör du se till att du endast tvättar fulla maskiner. Samma sak gäller din diskmaskin som bör fyllas innan du startar igång den. Detta är miljömässigt mer hållbart för att du maximerar användningen av vattnet och minskar utsläppet av tvätt- och sköljmedlen ut i naturen.
  • Sortera och återvinn så mycket som du kan. När du skall slänga dina kartonger, din plats, och allt, så är det bättre att du sorterar detta i förväg och återvinner så mycket som du bara kan. På så vis minskar du skräpet som hamnar ute i naturen.
  • Använd värmen och kylan. Med detta menar vi att du ska torka tvätten utomhus när tillfälle ges, det vill säga, när det är sommar och det inte regnar så att säga.  Då kan du hänga kläderna utomhus. När det är vinter så kan du ställa ute dryck som du vill kyla istället för att använda kylskåpet eller frysen.

Så kan digitaliseringen skapa en hållbar vardag

Något du kanske har insett är att digitaliseringen i samhället behöver inte enbart vara negativt som ökad skärmanvändning och minskadsocialisering. En av fördelarna är hur du kan sköta mer digitalt istället för att du skall förbruka för mycket av naturens resurser.

Här är några smarta tips då att följa för att du ska bli mer hållbar i vardagen.

  • Välj autogiro eller e-faktura. Visst, det kan vara härligt att få fakturor via post så att du kan bocka av dem lättare när du har betalat dem. Men det är inte särskilt miljövänligt och därmed inte hållbart på lång sikt. Bättre är om du kan välja autogiro eller åtminstone e-faktura så att du betalar på nätet. Om du verkligen behöver ha det på papper så kan du skriva ut fakturan i efterhand.
  • Välj tidningsprenumerationer på PDF. Du vet säkerligen vad PDF-filer är för något. När du har möjlighet så bör du välja dina tidningsprenumerationer på PDF så blir det mindre papper och bättre för miljön.
  • Köp nyheterna på nätet istället för på papper. Till sist vill vi tipsa om att du kan läsa många nyhetstidningar numera på nätet för en billig prenumerationspeng. Detta gör att du kan vara med och minska användningen av allt tidningspapper som annars måste produceras dagligen.

Kom ihåg att alla tips samverkar: desto mer sätt du använder för att spara energi, vatten, el, och så vidare, desto bättre för miljön på lång sikt. Då är du verkligen hållbar i vardagen!